Jeg liker å prøve å dyrke mat. Og når jeg ikke utfolder meg som andelsbonde på Øverland gård, eksperimenterer jeg på terrassen hjemme i byen. I år prøver jeg meg på markjordbær, cherrytomater og sukkererter, jeg venter på at ringblomstene skal farge blomsterbedet orange og jeg har masse urter i krukker og potter.
I to av krukkene har jeg mynte, som jeg har fått som avleggere fra urtehagen på Øverland. Der truer mynten med å spre seg ut over alle grenser, så hos meg må den bo i krukker så den ikke tar over den kvadratmeteren hage jeg har.
Og hva bruker jeg mynten til? I likhet med mange som gikk på byen for noen år tilbake, har jeg en viss hang til Mojito. Du finner diverse oppskrifter på denne friske sommerdrinken her. Og ettersom barna har inntatt livet mitt, har jeg også sett behov for en alkoholfri Mojito-variant, så jeg har mixet meg frem til denne forfriskende blandingen:
Kjør saften av 2 1/2 lime + 6 ts brunt sukker + en god neve mynteblader i en blender. Tilsett isbiter og knus dem litt. Fyll på med eplejuice og vann/farris, og server i glass med hele isbiter og halve limeskiver.
Ved siden av Mojito, er mynte også fin som te (trekk en myntekvist i varmt vann noen minutter), i kalde drikker som farris eller eplesaft, og enkle mynteblader kan fryses i isbiter og lage dekor til drinker.
Mens mynte passer veldig godt i ulike drikker, synes jeg den kan være vanskelig å passe inn i matretter. Smaken blir for dominerende. Nylig har jeg imidlertid oppdaget den geniale blandingen av mynte og erter. Den skarpfriske mynten passer perfekt til den runde ertesmaken. Nedenfor finner du oppskrift på en smårett som er veldig fin som en lett forrett eller som del av et større reportoar fingermat. Den passer dessuten godt i picnic-kurven.
Denne retten blir sikkert ekstra god med ferske erter, men ettersom mine egne avlinger er begrensede og ertehøysesongen ennå er noen uker unna, så bruker jeg frosne selskapserter. Det fungerer helt fint.
Toast med erter & mynte
(alle mål er sånn cirka, men dette holder til et brett på en fingermat-buffet)
1 pk selskapserter
en god neve mynteblader
finhakket rød chili (mengde tilpasses smak og styrke)
saften av 1/2 sitron
en dæsj olivenolje
salt, pepper
godt brød eller baguette i skiver
Tin ertene, og kjør alle ingrediensene (unntatt brødet) med stavmixer eller blender til en jevn blanding. Sett blandingen i kjøleskapet. Den smaker godt kald (selv om den også gjør seg i romtemperatur). Drypp litt olivenolje på brødskivene og rist dem på utegrillen eller i stekeovnen (max. temperatur på grillen). Alternativt bruk brødrister. Smør blandingen på skivene. Pynt evt. med litt mynteblader. Smaker deilig!
Dette er så langt jeg har kommet når det gjelder mynte. Men mynten min vokser raskt, så jeg tar gjerne imot tips om andre oppskrifter. Har du brukt mynte til noe godt?
PS. Senere har jeg kommet over en god pastaoppskrift med mynte som du finner i min post om Grønnsaksestetikk.
(Bildene har jeg tatt selv, bortsett fra Mojito-glasset som jeg fant her.)
Jøss, erter og mynte!? Det må vel prøves engang 🙂 Takk for tips og oppskrift!
Jeg anbefaler en tur til AltGodt; superduper dame og blogger som fort kan ha noe om mynte – og som har nysgjerrighet nok til å finne ut av det på oppfordring dersom hun mot formodning ikke har det… Det var sånn vi endte opp med å lage en soya-appelsin-saus til ristede asparges for ei tid tilbake 😆 (Kanskje du kan bruke det i urtesaltet hennes?)
Jeg flytter inn i nytt hus denne uka (med goood gjesteplass… 😉 ) og vurderer om jeg skal lage meg litt «terrassehage» neste vår. Får se; det er endel andre faktorer som må falle på plass først.
Takk for inspirerende post!
@Embla: Ja, den blandingen er virkelig verdt å prøve ut 🙂
@Elisabeth: AltGodt viste seg å være et godt tips. Hun kan jo alt, den dama! Og jeg merker meg dette med gjesteplass i ditt nye hus… Du vet jo hva jeg synes om Nord-Norge, så kanskje jeg kommer snikende en tur 😉
Så lekkert og for en go’følelse det må være å lage noe av det en dyrker selv. Dette ser godt og jordnært ut. Mat som er noe mer en mat.
Ønsker deg en fin sommerkveld. Klem
«Mat som er noe mer enn mat» – det var fint sagt, Turid! Det er akkurat sånn det føles når maten er litt selvdyrket og tilberedt fra grunnen av. En riktig fin sommerkveld til deg også 🙂
mynte er også godt i tsaziki! vil prøve ærte-mynte varianten i aften- tak for tips
Selv takk! I tsaziki, det har jeg ikke tenkt på. Har akkurat tatt frem myntepotter fra kald og mørk vinterlagring, så får vi se om de har overlevd. Skal uansett prøve ny tsazikimix senere.