Regnet strømmer ned i høstmørket utenfor, og det får meg til å tenke på mat. God mat og drikke er en bra måte å motvirke høst og vinter. Så i morgen skal vi ha gode venner på besøk, og de skal få gresk lammegryte.
Jeg kom over denne oppskriften på et radioprogram for mange år siden. Jeg vet ikke hvem som sto bak, jeg var alt for opptatt med å notere ingredienser med en leppestift på en serviett. Smøreriet ble senere dekodet og skrevet ned i en oppskriftsbok der jeg finner den igjen hver høst.
Så denne helgen burde du også hente ferskt lammekjøtt i butikken og lage en stor gryte med denne middelhavsinspirerte retten. Inviter noen venner og server lammegryten med en god rødvin til. Da kan du glemme regnet og i stedet nyte en høst full av farger og klar luft. Velbekomme!
Gresk lammegryte
ca 1 kg lammebog eller fårikålkjøtt
2 selleristenger
4 fedd hvitløk (gjerne fersk)
2 løk
2-3 gulrøtter i biter
8-10 ferske tomater i båter (eller 2 bokser tomater)
1 flaske hvitvin (eller hjemmelaget grønnsaksbuljong + litt sitronsaft)
laubærblad
oregano
litt vann
salt, pepper
fetaost
Brun kjøttet i biter i en stor jerngryte. Kjør selleristenger, hvitløk og løk i en hurtigmixer og ha det i gryten sammen med gulrøttene. La det surre litt før du tilsetter resten av ingrediensene (utenom fetaosten). Kok opp, legg på lokk, og la det koke et par timer på svak varme. Smak til med salt og pepper. Strø over fetaost og frisk oregano rett før servering.
Ha gjerne litt godt brød til. Eller hvis du som jeg har barn som liker ris, så passer det også godt til denne gryten. Alternativt: Ha i 2-3 poteter i biter det siste kvarteret av koketiden. Lammegryten er også god som restemat, så lag gjerne en stor porsjon selv om du ikke skal ha gjester. Ved restemiddagen pleier jeg å spe med litt andre grønnsaker også, for eksempel ferske brekk- eller voksbønner. Godt blir det uansett variasjon.
(Sauebildene tok jeg på Syd-Koster i fjor høst.)
Hei, Jeg skal feire 60 årsdag og dattera tipset meg om denne oppskriften. Ser veldig spennende ut for en som liker gresk mat veldig godt. Hvor mange personer er denne oppskriften beregnet på.
Mvh. Jan.
Hei, Jan!
Jeg lager egentlig mat mest på slump, så jeg vet jammen ikke nøyaktig, men jeg tenker dette er rikelig til 4-5 personer. Har du mer grønnsaker, poteter i eller ris ved siden av, holder det lett til flere. Lykke til, og gratulerer med 60-årsfeiringa!
Takk for svar, man må jo regne med tilbehøret også så jeg tror nok d vil holde til ca 6 stk. utifra oppskriften. Skal ha gresk salat, potetpure og stekte/bakte poteter i tillegg. Gleder meg for d ser virkelig godt ut. 🙂