I fjor høst var jeg i kloster. Riktignok bare i en uke, men tatt i betraktning at jeg aldri har trodd på noen gud og har et temmelig anstrengt forhold til religiøse institusjoner, så var det valget ganske overraskende.
Forklaringen er at jeg trodde jeg var der for å skrive. Riktignok så jeg stillheten som en fin ramme da jeg meldte meg på stillhetsretreat og skrivekurs med forfatterne Kristin Flood og Merle Levin, men det var muligheten til å lære mer om skriving som trakk mest. Og så viste det seg at det var stillheten som var poenget, mens skrivingen bare var et verktøy for å utforske den.
Nonneklosteret Casa di preghiera Gesu Maestro ligger en times tid utenfor Venezia, ved foten av Alpene og med vidt utsyn over Posletta. Den staselige hovedbygningen, opprinnelig et gammelt herskapshus, ligger på en frodig eiendom med høye trær og åpne gressletter, omgitt av murer og gjerder som holder klosteret atskilt fra omverdenen. Nonnene har også fått bygget en gjestefløy der besøkende som oss kan overnatte.
Jeg skal ikke si så mye om hva jeg opplevde denne uken. Rent fysisk var det et deilig opphold med daglige skriveøkter på det celleliknende rommet mitt, der det bare var plass til en smal seng og et lite skrivebord, kombinert med innsiktsfulle innspill fra Kristin og Merle som ledet oss gjennom stillheten, enkle, gode måltider tilberedt av nonnene med råvarer fra klosterets egne kjøkkenhage og, ikke minst, mine egne vandringer innenfor klostermurene.
Den fysiske opplevelsen var likevel ikke den viktigste. Det å være stille, å ikke si et ord, i mange dager og omgitt av andre mennesker som også er stille, det var … hva skal jeg si?… helt spesielt. Jeg opplevde at stillheten ga rom, både til alt det inni meg som vanligvis ikke får oppmerksomhet og til nye måter å knytte bånd til mennesker rundt meg. Så for meg åpnet stillheten dører jeg ikke visste var lukket.
Men stillhetretreat? I Italia?! Er ikke det egentlig et ganske skammelig utslag av å ha for mye penger og for lite å gjøre? Kan man ikke bare gjøre som nordmenn har pleid; dra til fjells, gå tur, hugge ved? Professor i sosialmedisin Per Fugelli sa nylig til ukebladet Alt for damene at denne trenden å kjøpe seg stillhet egentlig er ganske poengløs, at livskvalitet handler om «alle de tusen onsdagene livet består av, ikke åtte dagers stillhet». (Alt for damene, nr. 4/2013)
Det er liten tvil om at stillhetsretreat i Italia vitner om en viss økonomisk velstand. Det er også vanskelig å være uenig med Fugelli i at det gode livet må bygges hver dag. Men selv ser jeg ikke dette som sløsing eller uttrykk for middelklassens dekadente kjedsomhet. For meg har oppholdet i stillhet vært en investering, faktisk en forunderlig god investering. Når jeg først var så priviligert at jeg hadde penger til å ta en uke fri og reise til Italia, så kunne jeg ikke brukt dem med et høyere utbytte. For meg var disse dagene i stillhet nettopp det som skulle til for å få mer ut av disse tusen onsdagene som livet består av.
PS. Jeg har lyst til å takke min navnesøster Gunnhild Corwin. Det var i hennes bok Etter dansen, som Gunnhild sendte meg da jeg hadde mistet foreldrene mine, at jeg først ble oppmerksom på Kristin Floods stillhetsretreat i Italia. Takk, Gunnhild! Der gjorde du noe viktig for meg.
Similarly, our week in London just now, both reminded me what I love about my home country but also confirmed why I am lucky to live in Norway.
A week of quiet sounds wonderful. I feel it’s difficult to write in the all too brief 9 to 3 time I have each day. Totally understand why writers hire cottages in remote places to finish books! Personally I need to be really ‘inside’ the book to ‘see’ all of it and push it forward. This is difficult in limited time or with daily distractions. Sometimes I feel like I want to write the whole night, but how to face the following day?
Så fint å lese! Stillhet er undervurdert i det man enkelt kaller ‘den offentlige hverdagen’ i dag. Men den trengs mer enn noen gang før.
Du kan forresten dra på stillhetsopphold flere steder i Norge også. Jeg kjenner til det fra kristelige sammenhenger, men det er åpent for folk som ikke søker det kristelige/åndelige også, som bare søker stillheten. Lia Gård på Koppang, for eksempel. (Ser veldig kristelig ut på hjemmesiden, men stiller ingen krav om noe sånt til dem som kommer. Finest å være der utenom de faste arrangementene.
Og hvis man leter godt i hverdagen og tenker litt over hvordan man lever og hva man prioriterer, kan man finne litt stillhet der også. Heldigvis.
Jeg gleder meg over at du skriver igjen.
@Ian: I totally agree, Ian. I also find it really difficult to combine a busy family life with writing in-depth, longer pieces. I usually get going on the writing late in the day, just before it is time to pick up the kids. I have come to terms with the fact that this is how my life is right now. There will probably be more time and space for writing later…
@Elisabeth: Jeg har sett at de kristne miljøene har tradisjoner for stillhetsretreater og det finnes flere steder som Lia gård. For meg blir det vanskelig å være med på faste opplegg, men jeg undersøker mulighetene for stillhetsopphold nærmere hjemme der det er frihet til å være stille på den måten jeg ønsker. Det kommer jeg sikkert tilbake til etterhvert 🙂 Og takk for hyggelige ord!
Så flott at Etter dansen sendte deg til Italia og stillhet. Det er klart at alle onsdagene er viktige men jeg har kommet frem til at jeg kan gjøre begge deler. At jeg på grunn av «velstand» kan dra til Italia er innlysende. Men jeg synes fremdeles at det ikke er noen dårlig investering, verken av velstanden min eller tiden min. Behovet for stillhet er også et symptom på dagens samfunns jag etter … Tja, hva? …
Velkommen tilbake uansett 🙂