Vår første sesong som andelsbønder er over. I dag tok jeg knekken på det siste gresskaret fra Øverland andelslandbruk og nå er det bare et glass honning i kjøleskapet igjen av årets avling. Men én ting er sikkert: Bybondelivet fortsetter til neste år. For dette har gitt mersmak.
Da vi bestemte oss for å bli økologiske andelsbønder, var jeg litt bekymret for om mine bonderomantiske idéer ville pulveriseres i en brutal virkelighet av skadedyr og oversosiale med-andelshavere.
Det viste seg snart at mine bekymringer var grunnløse. For en byjente som meg, så har andelsbondelivet gitt en perfekt blanding av møkk på fingerne og fleksibel deltakelse. Jeg har vært på Øverland nesten hver uke siden april, noen ganger med familien, noen ganger uten. Smågutta har beundret traktoren og hyppet poteter, jeg har opplevd de meditative dimensjonene ved luking, vi har høstet kjente og ukjente grønnsaker, og møtt mange hyggelig og hjelpsomme folk.
Alt i alt, har vi kost oss, vi har lært mye, og vi har blitt atskillig mer bevisst på hva vi spiser. Jeg tror til og med det har lønt seg økonomisk. Vi har vært selvberget med grønnsaker fra juni til oktober, og har kunnet høste litt helt siden april. Eneste forhåndshåp som ikke er innfridd, er at bondelivet skulle øke 4-åringens apetitt på grønnsaker. Han er fremdeles dypt skeptisk. Men nå vet han hvertfall hvor grønnsakene kommer fra, han elsker å høste og tilberede dem, så kanskje han oppdager gleden ved å spise grønt neste sesong?
I helgen var det finale på bybondelivet for denne gang. Vi kunne feiret med helgekurs for andelshaverne, men valgte i stedet å holde oss hjemme og utnytte det siste gresskaret fra årets avling. Nedenfor finner du skikkelig gode oppskrifter på Gresskar- og eplechutney og Gresskarsuppe med karri og kayenne. Chutneyen eksperimenterte jeg meg frem til, mens suppeoppskriften fant jeg av alle steder i Obos-bladet. Begge deler smakte særs godt.
Gresskar- og eplechutney
(holder til ca. 5 små glass)
700 g gresskarkjøtt (renset for skall og frø)
300 g eple (renset for skall og kjerner)
2-3 fedd hvitløk
1-2 gule løk
ca. 2 cm ingefærrot
2 dl brunt sukker
2 dl eddik
salt, pepper
olje til steking
Del gresskar og eple i terninger og finhakk hvitløk, løk og ingefær. Surr hvitløk, løk og gresskar i en stor gryte i noen minutter. Tilsett sukker, så eddik + litt salt og pepper. La blandingen surre på svak varme, uten lokk, i en times tid, og tilsett så ingefæren. Småkok i ytterligere 1-2 timer til konsistensen er passe (ganske tykk og seig). Smak evt. til med litt mer salt og pepper. Steriliser glass og lokk ved å koke dem i minst 5 minutter. Fyll chutneyen på nysteriliserte, varme glass og skru på lokk. Denne chutneyen er god til stekt kjøtt og fisk, og så klart til indisk mat.
Gresskarsuppe med karri og kayenne
(jeg har doblet oppskriften her og det holdt til 4 sultne voksne og 2 små barn)
800 g gresskarkjøtt (renset for frø og skall)
2 poteter
2 fedd hvitløk
1-2 gule løk
12 dl grønnsakskraft (jeg brukte min hjemmelagde)
3 dl matfløte
2-3 ss creme fraîche
salt
kayennepepper
1 ts karripulver
malt muskatnøtt
fersk dill
smør til steking
(evt. bacon eller ristede gresskarfrø som tilbehør)
Fres finhakket hvitløk og løk i en stor gryte et par minutter. Tilsett gresskar i biter og karripulver, og la det steke videre litt til. Tilsett potet og grønnsakskraft og la suppen småkoke i 25-30 min til grønnsakene er myke. Kjør suppen i blener/stavmixer. Rør inn fløte, creme fraîche. Tilsett mer kraft hvis den er for tykk. Smak godt til med salt, kayennepepper og muskatnøtt. Dryss over finhakket dill rett før servering. Jeg brukte stekt bacon som tilbehør, og hjemmebakt rundstykker. Nydelig!
Vil du lese mer om livet som bybonde og andelshaver i år, om livsfilosofi, jordarbeid, grønnsksestetikk og økologisk landbruk, og samtidig få flere gode oppskrifter, kan du sjekke ut kategorien Bondeliv.
Så bra!
ha en fin dag