Da jeg for litt siden begynte å lete i min egen families historie, var det min farmor Lydia jeg var mest opptatt av. Jeg ville finne ut mer om livet hennes, hvordan hun var før hun ble den gamle damen jeg kjente. Fremdeles er det Lydias historie jeg vil gjenskape, men jeg merker at en annen person i denne fortellingen også opptar meg, nemlig min oldemor Anna Borgine, eller Gina som hun het blant dem som kjente henne.
I den første bloggposten jeg skrev i denne familiehistorien, er det et bilde av Gina med lille Lydia på fanget. Det bildet ble tatt like før unionsoppløsningen i 1905, da Gina var en ung kvinne med et sterkt blikk, kledd i en mørk, tilkneppet kjole. Her ser du Gina omlag 50 år senere:
Det er fremdeles glimt i det blikket, selv om Gina hadde opplevd mye i mellomtiden. Dette bildet er tatt i stuen i leiligheten hennes i Rødfyllgata 27, i de gamle Vaterlandskvartalene i Oslo. På folkemunne gikk Rødfyllgata under navnet «Fylla», og siden 1800-tallet hadde alkoholmisbruk og kriminalitet vært en synlig del av gatebildet.
Gina flyttet inn i leiligheten i Rødfyllgata rundt 1916. Med seg hadde hun sine ni barn, blant dem Lydia. Hun hadde akkurat skilt seg fra mannen sin, Christen. Han hadde slått seg opp som eiendomsmegler under den økonomiske boomen som det nøytrale Norge opplevde under første verdenskrig. Han hadde kjøpt villa på Nordstrand, der det i følge familiesagaen gresset en ponni i hagen. Til pur fornøyelse.
Tilsynelatende en fantastisk klassereise. Problemet var at Christen også drakk tett, og han klarte å spille bort formuen like raskt som han hadde skapt den. Og Gina tok ungene og dro. Til to rom og kjøkken i byens verste strøk. Det ble trangt, ikke bare i fysisk forstand. Også økonomisk var situasjonen vanskelig, i en tid da det offentlige hjelpeapparatet var lite utbygd. Så for å forsørge familien, åpnet Gina kafé i første etasje. Driftig dame.
Det gjenstår fremdeles mye for å finne ut detaljene i Gina og Lydias historier. Men så langt er det min oldemor som fremstår som den sterke kvinnen. På godt og vondt. Hun skapte en stabil base i Rødfyllgata, der familien samlet seg lenge etter at barna hadde flyttet hjemmefra. Samtidig ser det ut til at hun prøvde å styre barna sine med temmelig hard hånd. Blant annet kunne et eldre familiemedlem fortelle meg at Lydias lillesøster, Norma, ble sendt til slektninger i Amerika fordi Gina ikke likte kjæresten hennes. I det tilfellet gikk det ikke helt som Gina planla. Norma kom tilbake til Oslo etter et par år og giftet seg med gamlekjæresten. De levde sammen livet ut.
Selv ble Gina boende i Rødfyllgata 27 til hun døde i 1960, 91 år gammel. Like etter ble «Fylla» jevnet med jorden som ledd i moderniseringen av Oslo. Der Ginas leilighet hadde ligget, ble det gravd digre hull til den nye t-banen. Et par tiår senere ble Oslo Plaza reist bare et steinkast unna. Det var klart for nye tider.
Noe av det mest interessant med å forske på min egen familie blir å sette de gamle historiene som jeg har hørt i familien siden jeg var liten, opp mot andre kilder. Det viser seg allerede at mange av fortellingene har vokst et godt stykke fra det de nøkterne skriftlige kildene forteller. Sånn sett er det ikke bare enkelt å håndtere det flotte faktum at jeg i dette prosjektet har tilgang på familiemedlemmer som kan fortelle meg unike og uventede detaljer. Det blir en utfordring å ikke la seg forføre for mye av disse gode historiene.

Gina samlet ofte familien i Rødfyllgata. Lydia står rett bak sin mor med stripete topp og hvit alpelue.
Herlig! Vet du, jeg elsker dette prosjektet ditt. Det er så morsomt med folkene, historiene og de utfordringene du treffer på i forhold til kildematerialet. Og Oslo. Jeg elsker Oslo og blir glad for historier som tar med med i gatene og bydelene der…
Mer av dette. Helt klart. Tusen takk 😀
Ah, så bra å få høre at andre enn jeg synes dette er morsomt! Takk skal du ha, Elisabeth. Jeg har tenkt en del på Christiania/Kristiania/Oslo som by. Jeg håper å kunne gjenskape gatebilder og strøk, og hvordan de har endret seg gjennom 1900-tallet, med utgangspunkt i de adressene Lydia og de rundt henne bodde i. Det er er ikke bare bygningene som er anderledes, men også kjøretøyer, klesdrakter, lyder, lukter. Kunnskap om levende liv som er i ferd med å gå tapt, men som jeg håper å gjenskape via fotografier og samtaler med eldre mennesker som bodde der. Jeg ser at det akkurat har kommet ut en ny bok om Oslo/Kristiania 1900-1925, med masse gamle fotografier. Den gleder jeg meg til å se nærmere på!
Min farmor bodde ikke langt fra der jeg bor i dag. Da hun så en bil for første gang, ble hun livredd og stakk til skogs og gjemte seg. Hun ante ikke hva det skumle dyret var, men regna med at det var farlig siden det var enda større enn en bjørn – og bjørn var det også her i traktene da…
Etter at jeg begynte å lese om prosjektet ditt har jeg blitt inspirert og vurdert å fordype meg i farmors historie. Hun hadde bl.a. en mor som tok livet av seg (gikk i elva), og jeg lurer på hvorfor? Farmors mormor var fjellsame fra traktene her, men det fortalte hun ikke sine barn for det var skammelig den gangen. I dag er min onkel registrert i samemanntallet, mens min far har valgt å la være.
…og det er mye mer, men jeg skal ikke spamme kommentarfeltet ditt. Jeg bare syns dette prosjektet er utrolig spennende å lese om i bloggformat, og jeg tipper det kan bli interessant i en mer akademisk kontekst også (bok eller annet!).
Det er så spennende å høre din historie, Elisabeth! Mere, mere, gjerne på bloggen din! Det er rart det der med alt som ikke blir sagt i familier. Stillhet er også et funn, tenker jeg, selv om det ikke er så lett å nyttegjøre seg det (kjenner at jeg må skrive en blogg om dette på et tidspunkt…). Jeg har noen ideer til hvordan prosjekt Lydia kan flyttes ut over bloggen, men det er et spørsmål om penger, for det tar tid å gjøre dette til en sammenhengende historie. Vi får se hva jeg får til. Det er uansett veldig inspirerende å bruke bloggen til å gi noen små drypp 🙂
Jeg følger med! Dette er så flott!
Besnærende historie! Virkelig interessant å lese om. Jeg liker historien fortalt gjennom «vanlige» folk heller enn konge og adel. Mye mer spennende!
Kjære Underveis og Lothiane! Takk for oppmuntrende ord 🙂 Da blir det ekstra gøy å holde på! Og jeg er enig: Vanlige folk og vanlige liv er ekstra spennende, for de er på en måte nærmere oss selv.
Jeg må si igjen: Gleder meg til fortsettelsen:)
Hilsen Mammadamen
Dette er flott og vemodig. Grugleder meg til fortsettelsen.
Klem
Dette var jo utrolig kult. Jeg og et par andre har skrevet om Brugata på lokalhistoriewiki.
http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Brugata_(Oslo)
Det hadde vært veldig gøy om du kom og la inn historia om oldemora di! – Det er jo i nabolaget 🙂
Marthe
@Heidi: Jeg også… 🙂
@Marthe: Så bra! Jeg har såvidt begynt å lese i lokalhistoriewiki – en kjempefin base. Jeg håper kunne bidra selv etterhvert (må bare finne ut hvordan, for kjenner ikke teknologien…).