Jeg har omsider lest Karl Ove Knausgårds Min Kamp 1 (2009). Månedsvis og debattkilometervis etter de fleste andre litteraturinteresserte, vet jeg nå litt mer om hva dette maratonprosjektet går ut på. Og jeg kan si med én gang at jeg finner Knausgårds prosjekt mer interessant enn selve boka. For boka og historien i seg selv var for meg rett og slett kjedelig.
Det er liten vits å gi en ordinær omtale av Min Kamp 1. Det har blitt skrevet alt for mye om denne boka allerede. Men jeg må likevel gjengi noen tanker.
Jeg likte altså ikke historien noe særlig. Det er ikke det at Knausgård ikke skriver godt, for det gjør han utvilsomt. Og det er ikke det at han ikke tidvis kommer med tankevekkende betraktninger, særlig om døden. Nei, problemet med Min Kamp 1 er at selve historien om Karl Ove ikke fenger meg. Det er for mange ord og alt for mange detaljer om helt ordinære hendelser og opplevelser i det som for meg fremstår som et ganske alminnelig liv.
Og jeg synes ikke Knausgård tilfører noe i sine utlegninger, noe som gjør at jeg ser dette ordinære livet med nye øyne. Han beskriver stort sett noe jeg kjenner godt fra før. Til det kjedsommelige.
Men boka er ikke bare kjedelig, den irriterer meg også. Det mest irriterende er at det virker som Knausgård tror opplevelsene hans er spesielle. Når Knausgård opplever familielivet sitt som et galehus, og begrunner sitt distanserte forhold til omgivelsene med at han er forfatter (og mer indirekte at hans etter hvert alkoholiserte far ikke så ham), så tenker jeg at det han beskriver er et ganske ordinært liv. Jeg og de fleste jeg kjenner lever sånne liv, enda vi er verken forfattere eller barn av alkoholikere. Vi prøvde å være kulere enn vi var da vi var ungdommer, vi føler fremdeles ofte at vi ikke passer inn, og etter at vi fikk familie, hender det ikke sjelden at vi kjeder oss når vi leker med barna, vi ønsker oss mer egentid, vi har ting å utrette og kan føle at familien står i veien. Det er vel ikke noe spesielt med det?
Vel, der var jeg godt i gang med en omtale av boka likevel. Og nettopp det er et viktig poeng: Knausgårds prosjekt engasjerer meg, selv om jeg kjedet meg gjennom boka. Jeg blir provosert av hans enorme og utrolig konsistente selvsentrerthet, jeg river meg i håret over at han kan tillate seg å bruke så mange ord på å beskrive noe så ordinært, og – ikke minst – jeg lurer veldig på hvorfor dette prosjektet har slått så fantastisk godt an. Hvorfor er det så mange som ELSKER Karl Ove Knausgårds kamp?
Dette siste har jeg spurt verden om gjennom Facebook og Twitter (en for meg ny og veldig interessant bruk av sosiale medier). Responsen var spennende, for Knausgård-prosjektet engasjerer bredt. De som liker det, viser til språket og hans evne til å levendegjøre og snu og vende på livet. Andre fremhever de mer analyserende partiene i boka, der Knausgård ikke snakker om seg selv, men om mer almengyldige temaer. Atter andre blir slukt inn i historien. For dem er ikke det gjenkjennelige og uttalte kjedelig, det fenger. Som én sa: Det gjenkjennelige er både fascinerende og frastøtende.
En av mine Facebook-venner kalte Knausgård det mannelige motstykket til Vigdis Hjorth. Det måtte jeg tenke litt på. Jeg liker nemlig heller ikke Hjorths bøker. Hun skriver godt, men som med Knausgård, synes jeg historiene ofte blir kjedelige nettopp fordi de ligger så tett opp til det alminnelige levde livet. Kjedelige, og litt ubehagelige. Men jeg blir ikke engasjert av Vigdis Hjorth. Er det fordi hun ikke drar prosjektene sine like langt, er så ekstrem? Kanskje. Eller er det rett og slett fordi hun er kvinne? Er det eklere å lese om innerlivet og underlivet til kvinner enn menn? Kanskje det også.
Konklusjon? Jeg skulle ønske Knausgård hadde funnet en annen og mer privat måte å bearbeide problemene sine enn å skrive seg gjennom dem i bokform. Da ville han kanskje ikke trengt 3000 sider, men greid å tegne mer komprimert med sin glitrende penn. På den annen side, da ville dette blitt et helt annet prosjekt som sikkert ikke var like engasjerende. Uansett: Jeg er ferdig med Min Kamp-prosjektet etter ett bind. Og gleder meg til Knausgård igjen begynner å skrive om noe annet enn seg selv.
Har ikke lest boken, men tittel på bloggpost burde vært det samme som i tweeten din 😉 Den var knall.
Du har rett. Tittel er nå endret. Så kan folk bare lure på hva tittelen var før. Takk for tips! 🙂
Haha, det er så deilig å lese om andre som heller ikke liker Knausgård! Vi har jo tvitret litt om dette, men jeg føler i tillegg at det er litt som Keiserens nye klær – at man rett og slett ikke tør si hva man synes, eller hvor pinlig uttværende han er, i ren redsel for å ikke vært litterær/moderne/kul/samfunnesengasjert nok?
Ja, jeg har ikke hørt mange som ikke likte Min Kamp, dvs. før jeg spurte. Da dukket det opp frustrerte lesere overalt. Og spesielt fint å høre din Kamp! Jeg forstår virkelig ikke at kritikere og litteraturpris-jurier er så begeistret. Kan det være fordi han skriver så nært «virkeligheten» og bryter alle tidligere grenser i forhold til å bruke navn osv? Selv synes jeg ikke det er spesielt spennende eller nyskapende. Bare litt flaut Se&Hør-aktig. Men, men, så er jeg ikke litteraturspesialist heller. Bare glad i å lese 🙂
Takker for gjennomgangen – da slipper jeg å bruke tid og penger på denne bok/bøker!
Personlig undret jeg meg litt over tittelvalget. Det MÅ jo bli problemer hvis den blir så populær at den skal gis ut på tysk…
Eg har heller ikkje lese Knausgårds Min kamp heller. Prata med nokre tyskarar i sommar, og dei var noko forskrekka over tittelen, og at han gjer seg til ein litterær Hitler-copycat.
Velskrevet om Knausgård. Forstår deg godt, selv om jeg ikke har det sånn selv. Synes også han er vanlig, kjedelig og irriterende til tider, men er allikevel såpass fascinert at jeg holder ut. Snodige greier egentlig, interessen rundt ham. Er enig i at jeg gleder meg til at han skriver 150 kpmprimerte sider om noe annet enn sin egen hverdag. Prosjektet er ordrikt utover alle grenser.
@Arvid og @MANNmedGREIP: Den tyske forleggeren som skal gi ut boka valgte å endre tittelen til Sterben, dvs. Å dø. Det er en mer sympatisk og mindre selvopptatt tittel, spør du meg. Og vel så interessant, for Knausgård skriver godt om døden, og han skriver om livet på en sånn måte at det hele blir en prosess mot å dø. Men ville han solgt like godt med den tittelen, tro? Takk for kommentarer!
@Kristin Aksnes: Denne ambivalensen er det flere som har snakket om. Den gjorde at én jeg kjenner bare leser her og der i bøkene hans. Takk for at du minnet meg på det 🙂 Og tenk om Knausgård kunne skrive 150 sider om noe helt annet! Den boka vil jeg lese!
Befriende å høre at det er flere enn meg som syns at uttværingen av det hverdagslige ble langtekkelig. Er helt enig med det du skriver om boken ovenfor. I alle fall frem til s 150. For det var så langt jeg kom før jeg la den fra meg. Syns uttværingen av detaljer og uforløste situasjoner ble ganske så meningsløst. Men den er jo et godt eksempel på hvordan vi blir mer og mer opptatt av oss selv…
Er helt og fullstendig enig med deg! Jeg fullførte ikke boka en gang. Syns det ble meningsløs bruk av tid. Prosjektet til Knausgård har jeg forstått som at han ønsket å skrive personlig, ikke privat. Og det skulle han oppnå ved å skrive på atomært nivå. Vel, for meg ble det privat – og uinteressant attpåtil.
Jeg har en helt annen opplevelse av Min Kamp enn det du beskriver, og det de du spurte på Facebook/Twitter beskrev at de likte. Jeg opplever heller ikke som du at Knausgård mener hans tanker og opplevelser i livet er så spesielle, tvert i mot.
Det at han beskriver sitt ordinære liv, sine ganske ordinære tanker, i detalj, gjør at hans beskrivelser gir en slags ro til mitt eget liv: Vi er flere. Og så kan detaljrikdomen hjelpe en til å reflektere videre selv.
@Tante Grønn og hglondal: Jeg holdt også på å legge fra meg boka underveis, men bestemte meg for å lese den ferdig. Greit å vite at det er samme tonen gjennom hele boka, og at det uforløste fortsetter å være nettopp det. Kanskje det kommer en forløsning i siste bind, men det får jeg heller gå glipp av.
@fr.martinsen: Takk for din kommentar! Det er veldig interessant å se hvor forskjellig vi opplever dette. Etter at jeg skrev omtalen, er det flere som har sagt det samme som deg: Det er nettopp det at livet til Karl Ove ikke er spesielt som er det fengende. At bøker for en gang skyld handler om et helt ordinært liv, akkurat som ditt og mitt. Jeg ser det poenget. Det er bare det at jeg ikke synes det er interessant nok til så mange ord.
Min Kamp er en bok jeg aldri kommer til å lese én eneste side av. 🙂
[…] finnes mange bloggere som har skrevet godt om Knausgård. Et lite utvalg: Mitt snitt, Jeg leser, Verden sett fra Sofienberg, […]