Etter sykkelulykken min i sommer, går det mye i supper her hjemme. Så vi er heldige som har tilgang på fine, økologiske grønnsaker gjennom Øverland andelslandbruk. Og nå har innhøstingen startet for alvor.
En viktig grunn til å bli andelsbønder var at vi ville ha med barna. Vi har to skikkelige bygutter, som ser med en viss skepsis på både jord og grønnsaker, så jeg ville gjerne ha litt møkk på dem og lære dem ett og annet om matauk. Og nå har Øverland gård blitt en utfluktsfavoritt. Der finner gutta både traktorer og høner, og nå har tiden altså kommet for å høste grønnsaker. Det viser seg å være skikkelig gøy!
Vi dro til Øverland på dagstur med matpakker, termos og høstemelding som fortalte oss hva vi kunne hente. Første stopp var potetåkeren. Kloke planleggere bak Øverland-avlingen har sørget for å sette noen rader med poteten Aksel, som er ferdig allerede nå. Eldstemann kastet seg over greipet med stor entusiasme og med litt hjelp fra pappa, trillet potetene fram. Gutten gjorde store øyne.
Så kom turen til squashen. Da ble øynene enda større, for dette var noe ganske annet en de små fille-squashene vi finner i butikken. Her var både gule og grønne squash i alle fasonger og størrelser. Den største vi høstet veide nesten 4 kg, og det var med nød og neppe gutten klarte å løfte den.
Det ble en lærerik dag for oss alle. Vi kom i prat med en av ildsjelene bak andelslandbruket, som forklarte oss at de store feltene med squash var plantet med sikte på overflod. Slik ble det rom for å ekseprimentere med ulike oppskrifter og anvendelsesområder. Spennende. Hun viste oss også det spiselige ugresset meldestokk, som kan brukes på samme måte som spinat, og hun tok guttene med på smaksprøvetur i urtesirkelen. Igjen ble mine fordommer om mulig anstrengt sosialt samvær blant andelshaverne gjort til skamme.
Nå har jeg altså kjøkkenbenken full av squash og prøver meg frem med ulike varianter. En særs vellykket oppskrift på squashsuppe fikk jeg av økokokken Erik Måneld på et kurs i vegetarisk slowfood på Kosters Trädgårdar. Der fikk jeg også oppskrift på en genialt enkel grønnsaksbuljong fra Helena von Bothmer, som sammen med sin mann Stefan eier og driver dette kulinariske og kulturelle møtestedet på øya Syd-Koster i Sverige. Grønnsaksbuljongen er flott til supper, sauser og gryter, og gjør at buljongterninger er et tilbakelagt stadium her i huset. Du finner begge oppskriftene nedenfor. Velbekomme!
Kjapp grønnsaksbuljong
Denne oppbevares på glass i kjøleskapet, og inneholder så mye salt at den holder seg lenge – opp til et år. Hvor mye du trenger, bestemmer du selv. Drøye 100 g av hver ingrediens passer til et 0,5 l glass.
1 del løk
1 del tomat
1 del sellerirot
1 del bladpersille
1 del purre
1 del stangselleri
1 del salt
(du kan også bruke andre grønnsaker, som gulrot, kålrot eller hva du har for hånden. Poenget er at 1/7 av innholdet skal være salt.)
Skjær grønnsakene i mindre biter og finhakk dem i en kjøkkenmaskin. Bland i saltet underveis. Ha grønnsaksmassen over i en bolle og rør godt. Press til slutt ut all luft fra blandingen og fyll den på rene, tette glass. Fyll evt. opp med økologisk rapsolje etterhvert som du bruker av den, men det er ikke nødvendig. Bruk 1-2 ss blanding pr. liter vann.
Squashsuppe med safran
Dette er nok til en stor gryte (ca. 4 liter). Jeg pleier å lage mye, så jeg kan fryse en del porsjoner. Alternativt kan du halvere oppskriften
½ kg gul løk
1 kg squash
1 fenikkel
½ kg gulrøtter
vann
hjemmelaget grønnsaksbuljong (se over)
olje til steking
salt, pepper
2 dl creme fraiche
2 dl fløte
saften av en liten sitron
½ g safran
1 ts brunt sukker
Hakk opp løk, squash, fenikkel og gulrøtter og fres dem i olje med litt salt og pepper. Spe med vann så det dekker grønnsakene og fyll på med like mye vann til. Ha i grønnsaksbuljongen og kok til grønnsakene er møre (ca 30 minutter). Ta suppen av varmen og kjør den jevn med en stavmikser eller kjøkkenmaskin. Tilsett creme fraiche og fløte. Og så kommer trikset som hever smaken betydelig: Knus safranen i en morter sammen med sukkeret og ha det i suppen. Rør godt om og kok opp suppen før servering. Smak til med sitronsaft (pass på, for den kan lett bli for syrlig). Suppen blir best hvis den får hvile minst 10 minutter før du smaker den til med ganske mye nykvernet pepper.
Hei Gunhild,
Been away from the pc (renovating new house) for a while and only just heard about your bike accident…..
In a way I am glad that you are almost better when I find out!
So happy to hear that everyone came out of it OK. Must have been horribly scary at the time though. Like you say, life can change in a snap.
We were talking about things like this at the weekend. As a parent you obviously want to protect your child but also recognize that they need their ‘wings’ to find things out for themselves.
How to know when to say stop? Millions of children do potentially dangerous things every day (like cycling or trampolines etc), how then to talk to the family who’s child is the «1 in a 1000» who falls and can no longer walk.
William is a carefree climber, seemingly ignorant of danger or pain. My heart leaps when he ‘nearly falls’ but I don’t want to stop him climbing, I just dont want him to fall!!
It’s selfish I know, but lets hope and pray that we, all of us will always be the ‘lucky ones’.
Glad to see that you are over the worst and will be fit for the skiing season 🙂
Cheers for now
You are so right about the kids, Ian. We have to let them climb, run, ride their bikes – just like we did ourselves as kids – although there is a slim chance they may get hurt. Even if we watch them med hjertet i halsen, as we say in Norwegian. I think everybody needs a fair share of luck to get through life without injuries. If we try to protect ourselves or our kids from every danger, we will end up scared and dysfunctional. So I plan to let the boys run on, and I will start riding my bike again and go skiing as soon as I can. But I will never have shopping net on my handle bars again, and I will always wear a bicycle helmet. And so will my boys, as long as I have any saying in their lives.
Thanks for caring! Hope to see you soon 🙂
Dette ser åherregudameiiii så godt ut! 🙂 Både buljong og suppe, og friske grønnsaker, så fint å kunne høste sine egne på denne måten. Takk for at du deler oppskrifter, de har jeg lyst til å prøve meg på en vakker dag .. så håper jeg det går bedre med tennene dine etterhvert? Og at formen er stigende! 🙂
Det tar sin tid med tennene, men kontakt med supertannlege er hvertfall etablert – og neste sommer smiler jeg nok vakkert igjen 🙂
Jeg anbefaler virkelig grønnsaksbuljongen. Den er enkel å lage og kan brukes i det meste. Og så slipper du å lure på hva buljongterninger egentlig inneholder…