Vi har fått høner! Ikke hjemme i byen, men på bondegården vår, Øverland Andelslandbruk. Da vi kjøpte oss inn i Øverland, syntes vi det var litt synd at ikke det var noen dyr der. Vi liker dyr. Men dyr krever stell og siden ingen i Andelslandbruket bor permanent på Øverland gård, har det holdt å dyrke jorda. Men nå prøver vi! En gjeng kyllinger er lånt inn, og på få uker har de vokst til kvikke ungdommer som gir en ny liten dimensjon til gården.
Valget av høna som husdyr er ikke tilfeldig. En viktig bærebjelke i det økologiske jordbruket på Øverland er såkalt permakultur. Dette er en tilnærming til landbruk og bosetting som ble utviklet av Bill Mollison og hans medarbeidere i Australia på 1970-tallet. Permakultur (avledet av de engelske ordene permanent (agri)culture) innebærer å skape stabile og vedvarende økosysemer der mennesker kan høste fra et naturlig overskudd med minst mulig bruk av ressurser. Man skal jobbe med naturien, ikke mot den.
Et hovedprinsipp i permakultur-filosofien er at hver del i systemet har flere funksjoner. Det klassiske eksemplet er nettopp høna. Høna er ikke bare en kilde til egg og kjøtt, slik den vanligvis betraktes i industrielt landbruk. Den bidrar også til et bedre jordsmonn og større avlinger ved å tilføre gjødsel og ved å snu og vende på jorda i jakten på mat. Dessuten fjerner høna snegler og andre skadedyr som tar for seg av avlingen. Og i tillegg til disse matnyttige funksjonene, gir høna kos og atmosfære som ungene setter særlig stor pris på.
Jeg lærte om permakultur første gang på den svenske sommerøya mi, Syd-Koster. Der finnes fantastiske Kosters Trädgårdar, som jeg tidligere har nevnt: En kulturkafé, økologisk hageanlegg og møtested skapt av ekteparet Helena og Stefan von Bothmer. Helena er utdannet permakultur-designer, og hun brukt denne tankegangen til å bygge opp det økologisk drevne hageanlegget fra grunnen av. Da Helena og Stefan kjøpte tomta i 1993, var den egentlig en sump. Jorda var søkkvåt og umulig å dyrke. Men istedenfor å betrakte fuktigheten som et problem, snudde Helena den til en ressurs: Hun skapte seg medvind.
Ved å anlegge en dam i den ene enden av tomta, slo Helena flere fluer i en smekk. Jorda ble drenert så den ble mer fruktbar og vannet som samlet seg i dammen brukes til å vanne hagen om sommeren. På Koster er ferskvann en svært knapp ressurs, så dammen har løst det som kunne ha blitt et stort problem. I tillegg har den blitt en viktig trivselsfaktor både for dyr og mennesker. Om våren er dammen konsertarena for hundrevis av frosker, om sommeren danner den en hyggelig ramme rundt uteserveringen til kafeen og gir barna en mulighet til å ta seg en rotur. Om vinteren kan dammen brukes som skøytebane, slik Helena og Stefans to barn gjorde det da de var små.
Permakultur-tankegangen trenger ikke begrenses til jordbruk. Jeg bruker den hjemme: Flest mulig ting skal oppfylle flere funksjoner. Derfor vil du aldri finne en popkornmaskin eller egen pizzaovn på mitt kjøkken. Og istedenfor nips har jeg kanskje en glassbolle til pynt – den er vakker, men også til nytte. Når jeg har vært ute og reist, kjøper jeg helst bruksting fra stedet som souvenirer: Stoffer, krydder, en morter, et vakkert salatbestikk. Sånn intererer jeg permakulturen i mitt eget byliv.
Og så var det det med høna og egget – hvem kom først? Vel, til Øverland Andelslandbruk har definitivt høna kommet først. Og fremdeles er hønene for unge til å levere egg. Men litt gjødsel produserer de, og de lager masse kos når vi er på besøk. Så jeg gleder meg allerede over hønene våre, og ser frem til å lage min første omelett med egg fra egne høner.
Det er noe jeg også har lyst på – et par høner som gir egg 🙂 liker permakultur-tenkningen, og innser at jeg er som deg når det gjelder suvernirer; jeg kjøper også heller ting jeg kan bruke og har f.eks. den stripete bollen fra High Street Ken, telysestakene fra Kr.sand og ellers ikke så mange gjenstander til pynt … skjønt, noe er det! Koster var fint å lese om, og jeg ble litt nyskjerrig på dette stedet 🙂 God helg!
Koster er nydelig! Litt vel fullt (men likevel bra) om sommeren, og fantastisk utenom juli. God helg til deg også!
Så utrolig morsomt å ha egne eggleggere! Jeg har veldig sansen for tankegangen du skriver om, og når jeg ser på meg selv og eget liv/egen praksis ser jeg at det i stor grad er noe jeg har adoptert uten at jeg har hatt den merkelappen på det.
Min mors onkel var i sin tid (skips)arkitekt i Aker Mekaniske og hadde bl.a. ansvar for innredninga av ei av hurtigrutene på 1950-tallet. Han var en meget bereist mann, og han sa en gang til meg at når jeg var på reise skulle jeg alltid tenke på at souvenirer måtte ha en praktisk funksjon når jeg kom hjem igjen; ikke bare være en tilfeldig ‘ting’ fra stedet men heller ha en funksjon i min hverdag. Ellers kunne jeg like gjerne la være å kjøpe noe og nøye meg med bilder/minner. Det tok jeg til meg, det resonnerte i mitt da 15årige hode, og siden har jeg fulgt det rådet og overført prinsippet til flere andre omåder.
I uka som kommer flytter jeg inn i ny leilighet. Da kommer flyttelasset mitt, som har stått lagret i fem (og enkelte esker i opptil åtte!) år og nå igjen skal frem i lyset. Der er lite nips og krushunder, men desto flere gjenstander som har bruksverdi og dessuten en historie med seg.
Huff. Dette ble nesten et eget blogginnlegg i seg selv! Det var ikke meningen å spamme kommentarfeltet ditt, jeg ble bare så engasjert da jeg leste. Kjempefin post!
Dine tanker er på ingen måte spam, Elisabeth! Takk for historien om skipsarkitekten – han ga deg et godt råd. Jeg har også lagt meg til denne livsstilen uten å ha noe navn på det, så det var gøy å oppdage permakultur, der det er satt i system. Gratulerer med ny leilighet!! Jeg synes alltid det er v.rart å pakke opp gamle kasser. Det jeg en gang trodde var viktig, har ofte blitt gammelt rask uten verdi, mens andre ting jeg helt hadde glemt blir til stor glede. Kanskje jeg får høre mer om nytt hjem på bloggen din? 🙂
Fare for det 😉