I det øyeblikket jeg setter foten på svaberget, skjønner jeg at jeg måtte ta av meg skoene. Malplasserte joggesko erstattes med solvarm stein mot fotsålene. Og en hel barndom bretter seg ut. Den alltid barbeinte, solbrente jenta. Alene på tokt over svabergene så snart båten var fortøyd.
Utover, utover, med horisonten som mål. Men ikke etter voksen logikk. Med fotsålene mot svaberget er det umulig å velge den korteste veien eller å følge en merket sti. Føttene tar av fra den oppgåtte ruten, jeg klyver med stadig sikrere skritt oppover bergene, følger en bortglemt intuisjon, mister øye for hav og utsikt. Ser etter nye typer tegn for å finne veien. Hvor mykt eller skarpt er berget under føttene? Hvilken sprekk gir tærene feste? Kommer jeg opp igjen hvis jeg aker meg ned i dette juvet? Og det viktigste av alt: Hvilken rute unngår jeg å trå på gress? Hvor kan jeg gå uavbrutt fra stein til stein til stein?
Forsiktig over skapre skar, så i balansesprang fra rullestein til rullestein. Stopper jeg opp nå, faller jeg! Farten gir stabilitet. Og fraspark så jeg når opp til feste med fingertuppene i neste vegg. Jeg strekker beinet høyere enn jeg har gjort på tiår. Drar meg opp etter armene som om jeg var veltrent. Jeg kjenner sola og svetten i ryggen. Og vinden i ansiktet. Over en knaus – og der er det gamle fyret!
Det var fyrvokter jeg skulle bli. Før jeg fikk vite at automatisering har fjernet den yrkesgruppen fra statistikken. Jeg skulle leve tett på havet og hente egg fra egne høner til vaffelrøren når det kom folk på besøk. Jeg skulle ligge flatt mot svaberget og høre på havet. Og når vindusglassene var pusset og fyrlykta tent, skulle jeg sitte i en lun krok og lese bok. Det var det jeg skulle. Det husker jeg nå.
Men jeg glemmer tid og avtaler. Driver videre mot havgapet – og bakover i tid. Og så ser jeg den plutselig: Horisonten.
Som vanlig ikke så nærme som jeg hadde trodd. Nesten alltid bak en ny fjellknaus, atskilt fra meg med nok et dypt og bregnemørkt juv.
Da jeg var jentunge lot jeg meg ikke stoppe av denslags. Men nå er det nok til at jeg blir spolt frem til nåtiden. Jøss, hvor lenge har jeg holdt på? Hva er klokken? Jeg skulle jo hente venninna mi på togstasjonen! Mobilen ligger igjen hos de andre, de må begynne å lure på hvor jeg blir av. Jeg må snu!
Det var en fin reise. I både rom og tid. I dag verker det i muskler jeg ikke ante jeg hadde, så det er tydelig at kroppen er blitt noen tiår eldre. Og jeg har bare ett ønske: At svaberg mot fotsålene vil fortsette å gjøre dette med meg. Hver eneste gang.
Det gjør de. Føtter og svaberg skal vedlikeholdes.
Jepp, Gunners – nydelig skrevet. Sånn har vi det med svaberg. Må ikke glemme det. Jeg ligger på svaberget nå – i teltet, med kajakken som bardunfeste. Sår på føttene, og litt solbrent. Ørene fulle av lyder – litt vindsus, men mest bølgeskvulp, fra tre forskjellige retninger. Horisontlinja går 180 grader rundt, og litt borti her sender fyret på Jomfruland sine betryggende lyssignaler. Nevnte jeg at jeg har tatt med Even gamle favoritt, Myten om Sisyfos …? Når huden blir sår på føttene, kommer vi tett på selve livet. Takk for at delte. ~anders
Fantastisk, Anders! Du skal vite at jeg finner dette bølgenære livet ditt er veldig inspirerende. Litt større unger, og så blir det kajakk på meg også 🙂
har de fortsatt glasblåsestue i Stavern? Har en del glass og gode minner derfra, samt ankerdrammer ved seilasens slutt 🙂
Ankerdrammer har de nok fortsatt i Stavern, Bjørn, men glassblåserstue vet jeg ikke…
Fantastisk post! Mye gjenkjennelig, mye vakkert, mange assosiasjoner… Jeg hadde aldri besøkt Sørlandet før i voksen alder, men da falt jeg pladask – mot mine egne antakelser. Hytteturer med gode venninner som holdt til ‘ytterst ute på den nøgne ø’ (utenfor hhv Lillesand og Risør) konverterte meg på et blunk. Nå er det lenge siden jeg satte mine ben der, mange år, men du brakte alt tilbake – til fremst i hukommelsen.
Tusen takk; vakkervakker post!
Så deilig å fortape seg helt i her og nå 🙂 Og finne glede i det enkle, og forundre seg over små ting. Bra du har det i deg, Gunhild! … barnet 🙂 Klem!
Man trenger slike små avbrekk. Flott skrevet.
@Elisabeth: Ja, det finnes noen goder sørpå også. Ett av dem er rikelig tilgang på myke svaberg. Så fint du fikk minner 🙂
@Embla: Jeg blir lettet hver gang jeg oppdager småjenta i meg. Litt for skjelden nå for tiden (som er litt for full av andre små barn), men hun er der i glimt som dette. Heldigvis!
@Anette: Velkommen hit! Og takk for hyggelig kommentar 🙂
Åh. Ja til fyrvokterliv!
Varme svaberg ute og god stol, god bok og blanke glassvinduer på alle sider inne. Med utsikt til hav og natur …
Åhhhhh
Jeg kjenner Jomfruland roper på meg. Jeg kommer snart 🙂
Og psssst: Du har bedt om MSF-innlegg. Det ligger der
Kjempefine tanker denne juni-morgenen! -mens jeg sitter å venter på at mannen min skal returnere fra det store utland.
Kommer i tanke om at vi hadde Æs-holman, hvor vi kunne spankulere over svabergene da vi var små. En båttur som måtte forberedes litt i forkant. Grilling. Sommerhygge. Veldig fine minner nå i dag!!
Takk for ordene du skrev ned!
Mvh. Beate H.
@Gunnhild: Så heldig som har Jomfruland – det er et nydelig sted! Og takk for flott post om Leger uten grenser (MSF), en av de viktigste organisasjonene som er.
@Beate H: Velkommen hit og takk for hyggelig kommentar! Er det ikke rart hvordan ord og bilder skaper minner (og tidsreiser)? 🙂
Eg kom tilfeldigvis over bloggen din i dag når eg las om Curious Incident of the Dog etc, men blei også svabergtatt. For ein fin blogg du har!
Tusen takk skal du ha! Jeg skriver ikke så mye her for tiden, men det er godt å vite at bloggen er her når jeg plutselig trenger den igjen.