Visdom. Et lite ord som rommer noe stort. Men hva? Kan visdom måles eller defineres? Jeg begynte å tenke litt på dette etter å ha lest på forskning.no om amerikanske forskere som har satt seg fore å finne ut hva visdom egentlig er. Både måten de har nærmet seg spørsmålet og svarene de kom frem til, indikerer imidlertid at det å studere visdom ikke nødvendigvis gjør deg klok.
Psykiatri-professorene Dilip V. Jeste og Thomas W. Meeks ved University of California, San Diego, sammen med en gjeng med-forfattere, valgte å forske på visdom ved å spørre andre som hadde forsket på det samme. De spurte 30 «internasjonale eksperter», det vil si mennesker som hadde publisert minst to artikler om temaene visdom eller åndelighet, om forskjellene og likhetene ved begrepene «intelligens», «visdom» og «åndelighet». Neste skritt var å finne frem til noen generelle utsagn som alle kunne være enige om. Resultatet for visdom ble:
- Visdom er noe som bare mennesker besitter.
- Visdom er en avansert og erfaringsdrevet form for tankemessig og følelsesmessig utvikling.
- Visdom er en personlig egenskap, om enn sjelden.
- Visdom kan læres, den kan vokse med alderen og det er mulig å måle den.
- Visdom kan antageligvis ikke økes ved hjelp av medikamenter.
Og så publiserte de resultatene. Og vips! kunne de markedsføre seg verden rundt som de første som hadde definert visdom.
Jeg sitter igjen og er litt matt. Over at de kaller dette forskning. Og over at ikke bare de, men også de som siterer dem, ser ut til å mene at de har sirklet inn hva visdom er. Jeg har bare lest et sammendrag av orginalartikkelen, så jeg må ta forbehold om at journalisten ved forskning.no har gjengitt studien riktig. Men gitt at dette er hovedpunktene, så fremstår dette mer som synsing, uten belegg eller begrunnelse, som leder frem til fem påstander som ikke gjør meg særlig mye klokere.
Jeg undres på om visdom er et begrep som akademikere gjør klokt i å holde seg unna? Hvertfall hvis målet deres er å finne en generell definisjon. Kanskje visdom er en av de størrelsene i livet som ikke kan måles, bare anes, føles, gjenkjennes når vi faktisk opplever den?
Et raskt søk på nettet, ledet meg til mange sitater om visdom, fra alle deler av verden og mange tider i historien. Det første jeg la merke til, var hvor få sitater om visdom som kom fra kvinner. Er visdom kjønnsbestemt? Det andre som slo meg var hvor subjektivt begrepet visdom fremsto. Noen utsagn kunne jeg si meg enig i med det samme, mens andre var temmelig langt fra det jeg forbinder med visdom. Et eksempel er et gammelt norsk ordtak, som etter sigende går slik:
Bjørkeris gjør gutten vis.
Dette kan tyde på at oppfatningen av visdom endrer seg over tid. Andre sitater antyder at oppfatningen av visdom også er kulturelt betinget, for eksempel dette utsagnet fra Grønland:
Den sanne visdom finnes bare i den store stillhet, fjernt fra menneskene, og nåes kun gjennom lidelse.
Her har nok grønlenderne noe felles med enkelte norske fjellvandrere og med indiske guruer som sitter i huler og mediterer i årevis. Men jeg er ikke så sikker på at visdom om livet kan finnes best på den måten.
Samtidig finnes det noen utsagn om visdom, som virker gyldige til tross for at de er gamle. I bokhylla mi fant jeg Håvamål, den norrøne sjefsguden Odins tale til menneskene, i en utgave jeg fikk av en god venn i studietiden. Her fortelles det i diktform hvordan man bør innrette seg for å få et godt liv. Det er mange vers om at man må stå tidlig opp om morgenen hvis man vil vinne krig eller bli rik, men også betraktninger om visdom. Blant annet denne, som minner oss om at visdom kan komme og gå, alt etter situasjonen:
Kor klok ein er,
han kan verte dåra
når kjærleik kjem og maktstel
(vers 94)
Eller denne påminnelsen om at ingen bør forsøke å løse problemer om natten. Nattetanker – et etablert begrep blant meg og mine venninner – leder sjelden til visdom:
Vitlaus mann
vaker all natti,
tenkjer både opp og ut.
Han er trøytt og mod
når morgonen kjem,
og alt er flokut som før.
(vers 23)
Min konklusjonen etter denne lille rundturen på visdomsjakt, er at det kommer an på øyet som ser. Og merkelig nok opplevde jeg at det klokeste sitatet kom fra en gudfryktig mann, et godt stykke fra mitt eget livssyn, nemlig Frans av Assisi:
Gud, gi meg sjelefred til å godta de tingene jeg ikke kan forandre, mot til å forandre de ting jeg kan endre, og visdom til å se forskjellen.
Hva tenker du om visdom? Kan det defineres? Har du noen kloke utsagn du har med deg i hverdagen, eller noen mennesker du forbinder med visdom? Jeg vil gjerne høre!
God pinsehelg!
Hei Gunhild,
Good post. Wisdom…..hmm….
«intelligence x experience + critical evaluation = wisdom over time»
In other words, if you are reasonably intelligent, have meaningful experiences throughout your life, are able to evaluate and learn from those experiences, then over time you will acquire wisdom, (me thinks!).
And yet many societies dismiss ‘older/wiser’ peoples experiences as insignificant because the world is an ever changing place.
I still think that there is wisdom worth learning from those who have gone before, if only to anchor the changes we face today in some sort of familiar past.
The problem is, do we have the time to learn all that has gone before, whilst on our own way to the future?
I often get freaked out when I have access to the university mainframe. All that information from clearly superior brains makes me feel very insignificant and very unintelligent!
Coo! getting too late for this on a Friday night!
Following your lead tomorrow Gunhild, we are all off to the Gardens……its going to be warm and sunny!
Stay well
JEG / MEG
Hvem er jeg –
Jeg slo opp øynene og strevde med å skjønne; lyset bevegelsene formene
Jeg grep tak i, sparket fra, og sang ut av lungers fulle kraft
“Stor gutt”, ja– “og flink”
Det var Jeg det – som fikk personnummer, navn og tittel
Bestemt fra før den første celledeling: Jeget som skulle fødes og realiseres
I det første språket mitt brukte jeg navnet mitt om meg selv
Senere skjønte jeg at navnet mitt skulle byttes ut med jeg
at navnet = jeg
Å bli hørt og sett, lagt merke til, få det jeg ville ha, være noe
det var kampen for jeget – mitt ego
I livets første år så absolutt nødvendig for å slå røtter i verden
få et feste som skulle holde i stormene senere i livet
enten det brølte eller hvisket: Tro ikke du er noe
måtte hovedroten nå en dypere grunn som sa: Likevel, tross alt, ubetinget
Der – dypt, fins meg
Peker jeg mot høyre, videre og ut mot verden
peker meg mot venstre og inn til det som bare er meg selv
dit ingen andre kan følge, bare til porten og glimtvis ane et innenfor
hos meg er det – ene – alene –
Tankens begreper og sinnets opplevelser skiftes om
årsak / virkning blir beveggrunn / aksjon
kunnskap / viten blir visdom / intuisjon
å eie / å ha blir å dele / å gi
å beskytte / å forsvare blir å åpne opp / å gjøre seg sårbar
Å gå inn i sitt meg er meditasjonens og kontemplasjonens veg
inn i stillhetens rom i sitt eget indre
I denne nullstillingen ligger muligheten for å ta i bruk nye ukjente ressurser
Krefter som renser og fornyer, frikjenner deg fra andres dom,
lar deg oppleve Universets grunnlov: Betingelsesløs Kjærlighet
Der er en dypere samhørighet mellom menneskers meg enn mellom deres jeg
Jegene kan bare møtes utvendig – forstår seg ikke på de indre meg
Samlivs- og samfunnsproblem
kan bare finne ekte løsning i en meg-kommunikasjon
som ikke bruker jeg-språket, men meget s’ intuitive kreativitet
Jeg og meg trenger selvfølgelig hverandre i et praktisk liv
Dess bedre forbindelse mellom disse sidene i mennesket
dess større funksjonsdyktighet
Men jeget har kommet til å dominere vår bevissthet nesten fullstendig
Gjenoppdagelsen av vårt meg er det som har de store muligheter i seg
Mennesker dypt forankret i sitt aktive, levende meg
kan oppleve sant møte, ekte liv og fellesskap
Da kommer Ånd og Sannhet i funksjon og skaper Tilgivelse og Kjærlighet
Jostein Åsali 29.nov. -96
Så godt skrevet og bra konklusjon.
Du treffer godt gunhild. etter at jeg skrev den greia om begravelsesritualer som du satte litt pris på gikk jeg faktisk rundt en stund å lurt på hva visdom var? Lavendel, kranser, sang og spill …. hver gang jeg går i begravelser blir jeg litt klokere, visere, roligere…..
så kommer du tilbake som en tennisspiller med en liten skruball – et dropshot – om visdom. Heftige saker… hang on to your reflektions Gunhild… håper de kommer ut av prosessen litt nærmere virkeligheten – ontologien – enn det akademi og Bi gir deg. sjøl driver jeg å snuser på «profesjoner». fra prester, leger, advokater, professorer etc. som har små og store monopoler på å utøve «visdommer» i begrenset format… jeg trenger ikke lenger publisere eller tjene penger på det jeg finner, men innrømmer at jeg etterhvert har et stort & åpent hjerte for folk flest – hvem de nu måtte være. Uten å være nostalgisk. sokrates, platon, arisototeles er som Luther – Heraklit er som Konfuzte og Buddah. Jeg baler med det av VISDOM som er i mellom, før og efter.
go natt – hilsen han Barth 😉
Jeg har litt sans for visdom som berører følelsene – som Håvamål, der kjenner jeg visdommen berøre meg … emosjonelt. Vitlaus mann osv., f.eks. – den er lett å relatere til, for der har man vært en gang! Også Frans av Assisi sine ord treffer godt 🙂 Visdom som defineres er ikke alltid så interessant. Ofte er det de ord som taler til hjertet som oppleves mest vise .. Ha en fin pinsehelg! 🙂 Klem!
Tusen takk for interessante og tankevekkende kommentarer!
@Ian: There are very few «celarly surperiour brains» in academia, so no worries! There are only a lot of people who like to read, study and write about it afterwords. Sometimes wise, sometimes stupid. I think you are right about our society: We do not appreciate the possible wisdom of our elders. But, I wonder, does that mean that you have to be old to be wise?
@Jostein: Takk for din kommentar/dikt/betraktning! Jeg tenker en del på dette med egoet vs. den jeg EGENTLIG er. Jeg har hørt at Egoet er det i meg som er opptatt av hva jeg har, hva jeg gjør og hva andre sier om meg. Så det er Egoet som vikler seg inn i tankerekker og diskusjoner som ikke leder noe sted hen. Det spennende er å prøve å komme rundt egoet for å finne MEG. Der ligger det visdom, ja.
@Turid: Tusen takk! 🙂
@Bjørn: Takk for kloke tanker, og takk for at du legger igjen spor her 🙂 Veldig enig i at mange profesjoner prøver å tilrane seg kunnskapsmonopoler. Men kunnskap kan jammen være noe ganske annet enn visdom, ikke sant?
@Embla: «de ord som taler til hjertet som oppleves mest vise» – så bra sagt. Det skulle kanskje de forskerne jeg skriver om tatt inn over seg… Klem!
«Do you have to be old to be wise»…….
Well, I certainly think that there is a stage before wisdom and that is to be ‘knowledgeable’, probably where we are now!
I think that wisdom in the young is usual interpreted as intelligence; «so and so is really bright/clever».
I also think that wisdom is perceived. I mean no one (I hope!) would say «I am blah, blah and I am wise.»
So wisdom is maybe how your intelligence/personality/ability is seen by others……oh, and I think a few grey hairs help!
When I first wrote this piece, I also saw life experience as a precondition for wisdom. Not least because I myself feel quite a bit wiser now than a couple of decades ago, due to experience and my attempts to learn from what life has offered (allthough I still feel wisdom is quite far ahead…). However, I have also been thinking about my 4-year-old son and all his comments of pure and simple truth. There is undoubtedly a great deal of wisdom there (not only intelligence). A Norwegian saying states that «you learn the truth from children and drunks». I don’t know about the latter group, but I do think small kids lack some social filters and thus are able to be shockingly wise. Maybe they are in touch with some inner source of wisdom that people later lose and have to regain? My husband thinks so. I don’t know really, but it certainly is an interesting thought.
Now I suddenly remembered the lyrics from Angelique Kidjo and Dave Matthews’ «Iwoya»: «You don’t have to be old to be wise. A bird doesn’t wait till it dies to fly…». See: http://www.youtube.com/watch?v=UIxvqX-Cml4
Gosh, how true is that!
Moving to Norway (a complex society) from New Zealand (a simple society!) has made me think that you are right about the children. Kids in NZ had a whale of a time, free as birds in such a rural setting.
Maybe we are born complete and degrade as we get older!
I think that life these days is so far removed from a ‘natural’ existence that we forget to truly live.
We live concerned with issues such as finance, jobs, plans, houses, possessions, the future and time or lack of it.
Children live in the moment, have no concept of time or tragedy, don’t plan for the future or worry about things (much). Result= easily entertained and happy most times.
Getting off topic now! But I do worry about the wisdom of life today. Just listened to P!nk and «stupid girls» (you did send me to You tube!) and can already see the influence of the so called ‘popular’ media on our kids.
Wisdom seems to be in decline amongst some……
(pink:stupid girl) http://www.youtube.com/watch?v=4wSyhXCPh5M
Vis er den som klarer å se mennesket bak skader og nødløsinger, og som ser mulighetene til ny vekst og modning.
Og det skal vi aldri glemme, enten det gjelder barn eller voksne. Takk for klok kommentar, Inger!
Takk for tanker og refleksjoner – de er fortsatt til inspirasjon i 2012 🙂 Jeg leste samme artikkel fra forskning.no og ble ganske oppgitt over konklusjonen. Visdom for meg henger muligens både sammen med en form for modenhet (ikke nødvendigvis alder, som du peker på i en kommentar) og evne til å reflektere og lære. Kanskje. Samtidig er vel også hjerte+hode-helheten vesentlig?
Der tror jeg du har veldig rett, Nina. Ingen kan bli vis med bare hodet og ikke med bare hjertet heller, tror jeg. Og balansen mellom hodet og hjertet krever modenhet. Takk for kommentaren din. Veldig hyggelig å få respons selv om bloggen min fremdeles sover 🙂