I bokhylla mi finnes det en høyt skattet hylle med lyrikk. Jeg er ikke noen tøff poesiknuser, mye av det anerkjente stoffet blir for rart og fjernt og vanskelig. For meg er poesi noe som treffer rett i hjertet, som dissikerer kompliserte følelser og opplevelser så de blir til å forstå og holde ut. Lyrikk, poesi, dikt – det er førstehjelp når livet rammer. Det siste året har jeg utvidet førstehjelpsskrinet til å omfatte egne dikt, men helt siden jeg var ganske ung har jeg brukt andres evne til å komprimere tanker som hjelp til å fordøye mine egne. Her er en liten guided tour i andres dikt og eget minne.
Det første diktet jeg kan huske at jeg valgte selv er Hvis av Rudyard Kipling, oversatt av André Bjerke. Det var min gamle tante Gunhild som spurte meg om å lese et dikt for henne. Jeg er oppkalt etter tante Gunhild, som var et særegent menneske jeg gjerne skulle visst mer om.
Rudyard Kipling (1865-1936)
Det jeg vet er at tante Gunhild var min mors kjæreste voksenperson, hun var lege med egen praksis, hadde et nært forhold til narkomane som trengte hjelp, hun var nok alkoholiker innen jeg ble kjent med henne og antakelig lesbisk (uten at det noen gang ble sagt høyt). For meg som liten var tante Gunhild først og fremst gammel, hun luktet litt rart og virket litt rar, men i huset vårt var hun omgitt med kjærlighet og beundring. Så da tante Gunhild plutselig ba meg velge et dikt, nyttet det ikke å ty til barneregler. Jeg ville velge noe som var henne verdig. Jeg valgte det eneste voksendiktet som til da hadde gjort inntrykk på meg:
Hvis du kan bli på post når man forlot deg
og holde hodet klart når alt slår klikk,
hvis du kan tro når alles tvil slår mot deg,
men også våkent lytte til kritikk,
Hvis du kan gå i ventetidens lære,
og møte løgn – med sannhet som ditt svar
og møte hat – du ikke selv vil nære,
men tie med hvor klok og god du var. (…)
Hvis du kan tåle at ditt ord forvrenges
til usselt pjatt i demagogens munn,
hvis du kan se ditt livsverk søndersprenges
og atter bygge det på naken grunn. (…)
Hvis du kan fylle hvert minutt av tiden
med seksti solsekunder, – da som lønn
er jorden din med alt som finnes i den,
og – enda mer – du er en mann, min sønn.
Interessant valg, tenker jeg i dag, og merker meg at jeg la lista høyt allerede den gang. Jeg har aldri blitt noen mann, det er sikkert (selv om jeg til tider har forsøkt å adoptere en del mindre imponerende maskuline trekk). Bak Kipling/Bjerkes noe pompøse tone, er det likevel noe jeg liker. Noe med en blanding av styrke og ydmykhet som det er bra å bli minnet om.
Etter denne første diktopplevelsen, har lyrikken gradvis vokst på meg. Etterhvert har jeg fått mindre sans for den strenge formen med rim og jevne linjelengder. Det er likevel noen klassikere på rim jeg ikke kommer utenom, og felles for de to jeg liker best er at de har blitt tonesatt med musikk som ikke slipper taket i meg. Musikken bidrar til at rimene ikke kommer i veien for budskapet.
Rudolf Nilsen (1901-1929)
Min ene favoritt er arbeidersønnen Rudolf Nilsen som i sin korte poetiske karriere beskrev Oslos østkant, menneskene der og livet generelt i lyse og mørke, harde og myke ordelag. I 1973 ble Rudolf Nilsens mest kjente dikt ikledd musikk av hans navnebror Lillebjørn, Jon Arne Corell og Lars Klevstrand på plata På Stengrunn. De nedtonede melodiene fremhever diktene og klinger i bakgrunnen når jeg leser igjen disse vare strofene om tapt kjærlighet:
Jeg hadde sett dig lenge, der du kom
for alltid vet jeg det, når du er nær –
og hadde tenkt å hilse lett og koldt,
fordi jeg ennu har dig altfor kjær.
Slik vilde jeg forsvare mig med kulde
og også verge dig på samme vis,
så alle våre nye drømme skulde
som sene blomster visne inn i is.
Jeg hadde tenkt… Men da du stanset
med dette hemmelige gode blikk
og dette fjerne smil, jeg vet så meget om –
da skjønte jeg at planen ikke gikk.
Jeg tok din hånd og følte fra dens flate
et varsomt strøk, det lille kjærtegn, vi
bestandig brukte i en folksom gate
dengang da ennu intet var forbi.
Karin Boye (1900-1941)
Den andre klassiske favoritten min er Karin Boye. Det vakreste dikt om spirende kjærlighet begynner: Ja, visst gör det ondt, när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka? Jeg oppdaget dette og andre dikt av Karin Boye i platesamlingen til moren min. På en LP fra 1976, med et svart-hvittbilde av den svenske skuespilleren og sangeren Lena Nyman på coveret, danset Boyes tekster seg inn i hjertet mitt. På You Tube fant jeg utrolig nok en gammel innspilling fra Sveriges Television. Kjenn og hør hvor godtvondt det gjør når knopper brister – Lena Nyman live og helt nydelig:
Anna Akhmatova (1889-1966)
Poesi er et perfekt format for sterke følelser. Og for meg er russiske Anna Akhmatova den ultimate poeten for kjærlighetssorg. Akhmatova skrev om mange sider av livet, og brukte blant annet sin lyriske penn til å sloss mot Stalins regime. Men hun treffer meg best når hun har blitt dumpa, eller har forelsket seg i en hun ikke kan få. Hun viser at mye kan sies med få ord:
So much to do today:
Kill momory, kill pain,
turn heart into stone,
and yet prepare to live again.
Mindre dramatisk deler av livet kan også klargjøres med dikt. Jeg liker Gro Dahle. Hun er rar og fin, og skriver rart og fint. Jeg har hørt at hun alltid bevisst forsøker å koble ut den venstre hjernehalvdelen når hun skriver dikt, den som er lineær, rasjonell og logisk. I stedet lurer hun seg inn i den høyre hjernehalvdelen og bruker kreativ intuisjon til å fange opp bilder av det vi ikke oppfatter med våre fysiske sanser. Og så klarer hun å få det ned på papiret i en imponerende enkel og forståelig form. Om å føle seg anderledes:
Gro Dahle (1962-)
Det er ikke lett
å være lundefulg
med spraglete nebb
å være skjelden fugl rar fugl
helt ute i havgapet
der bølgene bryter
og ungene dør i redet
Men det er bedre
å være lundefugl
enn geirfugl
Geirfuglen er det ingen
som misunner
Så alt er relativt.
I lyrikkhylla mi står det en liten gul bok med et karakteristisk portrett på forsiden: grapefruit. A book of Instructions and Dawings by Yoko Ono. Da jeg leste den, skjønte jeg at Yoko Ono ikke var en Ond Heks, men heller en som hjalp John Lennon å bli klokere.
Yoko Ono (1933-)
Jeg kjøpte boka på en utstilling på Astrup Fearnly Museet i Oslo for noen år siden. Jeg husker to ting fra utstillingen. Det ene var et stort ønsketre, der vi – publikum – kunne henge opp beskjeder som vi skrev på små lapper. På én lapp sto det: EN LILLEBROR med skjeve bokstaver. Jeg skrev: Min egen familie. Og så har jeg ikke tenkt mer over den saken før i dag, omtrent 5 år senere. Men akkurat nå oppdaget jeg at bare noen uker etter at jeg hang opp ønsket mitt, ble jeg sammen med Kjæresten og i løpet av kort tid var den eldste sønnen vår på vei. Tilfeldig? Antakelig?
Det andre jeg husker fra utstillingen var en tekst som jeg faktisk forsøkte å sette ut i livet, kalt Ryddeverk III:
Forsøk å ikke snakke
negativt om noen
a) i tre dager
b) i førtifem dager
c) i tre måneder
og se hva som skjer med livet ditt.
Jeg klistret opp denne instruksjonen fra Yoko Ono på kontordøra mi – uten at jeg vet om akademikerne rundt meg la merke til det – og så prøvde jeg å følge den. Jeg prøvde å ikke bare slutte å snakke, men også slutte å tenke negativt om noen. Det var sjokkerende vanskelig. Og selv om jeg ikke holdt ut i tre måneder, så gjorde det noe med meg. Den dag i dag oppdager jeg det når jeg er i ferd med å snakke negativt om noen. Jeg forsetter kanskje å snakke, men jeg vet hvertfall hva jeg gjør. Det er vanskelig å være bevisstløs hvis man følger Yoko Onos instruksjoner. I den lille gule grapefruit…, utgitt første gang i 1964, finner du masse slike forslag av mer eller mindre absurd karakter. Den fikk meg til å se verden med litt nye øyne.
Cathrine Grøndahl er en annen favoritt hos meg. Kanskje fordi vi er omtrent like gamle og lever det som hvertfall for meg ser ut som omtrent liknende liv. Jeg har flere diktsamlinger av henne og kunne valgt hennes ord på mye jeg har opplevd. Men jeg velger et dikt som handler om jobblivet, hentet fra Grøndahls debutsamling Riv ruskende rytmer. Jeg har selv tatt meg et friår fra min forskerjobb i år og noe av grunnen er dette:
Cathrine Grøndahl (1969-)
Arbeidsjern er tunge å danse med!
De valser over alle andre
i sitt eget taktløse tonefølge
Arbeidsløver er vonde å spøke med!
De trommer ut med jungelloven
og burer inn den riv ruskende rytmen
i nyklekte struper, de lurer inn
syke lopper i blodet
til friske sangfulger
De er tunghørte og smalsynte
å leve med
De vil påknytte alle
de samme kysene
De vil pådytte alle
de samme høreappratene,
– Som om lyder
bare var tilgjengelige
på deres frekvens!
Jeg skrur dem av
Jeg skrur av tikkene fra
jungeltelegrafen deres
Jeg skrur av tikkene fra
de imperative tidskategoriene deres
Jeg har min egen tid
å holde følge med
Snart skal jeg førtidspansjonere meg
til det virkelige arbeidet
som modent barn med
tunglett-lett
tunglett-lett
hjerte
Det gjenstår å se hvor jeg danser hen. Grøndahl selv har valgt å beholde jobben som advokat, selv om hun er av de få som kunne levd av å være poet. Jeg hørte hun sa i et intervju at det gir henne en nødvendig forankring i virkeligheten. Point taken.
Jeg kunne holdt på lenge, kjenner jeg. Det er dikt på dikt i hylla mi som sier noe viktig. Men jeg velger å slutte kort, med den finske lyrikeren og forfatteren Eeva Kilpi, som stillferdig setter perspektivet på livet:
Eeva Kilpi (1928-)
Vi har inget skydd mot kärleken
inget skydd mot livet
inget skydd mot döden,
inget skydd
så skyddslösa är vi.
Det ligger nästan något storslaget i det.
Jeg tror tante Gunhild ville likt det diktet godt.
PS. Hvis du vil ta en titt på tidligere reiser jeg har gjort i bokhylla, finner du turen til fjerne himmelstrøk her, og reisen tilbake til barndommen her.
Den boken til Yoko Ono tror jeg sannelig jeg må ta en titt på…
Å bli bevisst hvor ofte vi snakker eller tenker negativt, vurderende eller dømmende om andre er en nyttig øvelse. Det gjør noe med vår bevissthet. Og det gjør noe med vår tilstedeværelse når vi begynner å observere våre egne tanker og følelser. Prøv å observere dine egne tanker i 10 minutter. Og spør så deg selv: Er jeg tankene mine – eller er jeg den/det som observerer tankene? Hvem er JEG?
Så fint du kom hit! Jeg heter Gunhild J. Ecklund og denne bloggen er min skrivestue, mitt fristed, der jeg kan prøve meg frem uten korrektur eller korreksjon. Hvis ikke annet er nevnt, har jeg tatt bilder og filmer selv, og jeg setter pris på om du spør før du bruker dem. Legg gjerne igjen en kommentar - da blir jeg glad!
Den boken til Yoko Ono tror jeg sannelig jeg må ta en titt på…
Å bli bevisst hvor ofte vi snakker eller tenker negativt, vurderende eller dømmende om andre er en nyttig øvelse. Det gjør noe med vår bevissthet. Og det gjør noe med vår tilstedeværelse når vi begynner å observere våre egne tanker og følelser. Prøv å observere dine egne tanker i 10 minutter. Og spør så deg selv: Er jeg tankene mine – eller er jeg den/det som observerer tankene? Hvem er JEG?
Så mykje fint å lese her.
Takk for det!
Må lese Grøndahls siste.
Og så er Kilpi ein favoritt frå eg var veldig ung.
Så hyggelig at du synes :))